9 anledningar att använda en fondrobot för sitt sparande

Att spara pengar regelbundet är viktigt för att skapa en bättre privatekonomi och en tryggare tillvaro. Det är vi nog alla väl medvetna om. Men ändå är det förvånansvärt många som slarvar med det. Den uppenbara lösningen är att skaffa en fondrobot, även kallat sparrobot, robotrådgivare, eller helt enkelt spar app.

Vi på Gratisblogg.nu är extra förtjusta i denna typ av tekniska lösningar men själva tanken med ett robotsparande är att vem som helst ska kunna komma igång med det snabbt – i princip på fem minuter.

I detta blogginlägg har vi listat 9 anledningar till varför det kan vara en god idé att prova på en fondrobot för ditt sparande.

1. Du behöver ingen kunskap om aktier eller fonder

En fondrobot är en automatiserad tjänst som investerar dina pengar i flera olika fonder. Detta innebär att du inte behöver ha någon speciell kunskap om aktier eller fonder för att använda en sparrobot. Istället gör roboten allt arbete åt dig och tar beslut baserat på en förprogrammerad algoritm.

2. Bekvämt – spara automatiskt och regelbundet

En annan fördel med fondrobotar är att du kan spara automatiskt och regelbundet utan att behöva göra något extraarbete. Du kan ställa in automatiska insättningar och roboten tar hand om resten. Detta innebär att du kan vara säker på att du alltid sparar en del av dina inkomster.

3. Du glömmer inte att spara varje månad

Att spara varje månad kan vara svårt, särskilt om du har många andra utgifter att tänka på. Men med en fondrobot behöver du inte oroa dig för att glömma bort att sätta av pengar varje månad. Roboten gör det åt dig.

4. God riskspridning

En fondrobot investerar flera olika fonder vilket innebär att ditt kapital blir väl spritt. Risken minskar då du inte investerar allt i en och samma fond eller aktie. Detta är en bra fördel då risken sprids ut över flera olika investeringar.

Dessutom balanserar robotrådgivaren automatiskt innehaven med jämna mellanrum så att allokeringen är konstant.

5. Du spar tid

Att investera själv kan vara tidskrävande. Du behöver lägga tid på att följa marknaderna, läsa nyheter och analysera olika fonder. Genom att använda en fondrobot kan du spara tid och ändå få en väl diversifierad portfölj.

6. Lätt att få överblick över sparandet

Genom att använda en fondrobot kan du enkelt få en överblick över ditt sparande. Du kan se hur mycket pengar du har investerat och hur din portfölj utvecklas över tid. Det gör det lättare att följa upp ditt sparande och se hur det går.

7. Möjlighet att spara små belopp

En fondrobot gör det möjligt att spara även mindre belopp. Du behöver inte ha stora summor för att komma igång med ditt sparande.

Istället kan du börja med att spara små belopp, någon hundralapp per månad om du vill, och sedan öka insättningarna allt eftersom du har möjlighet.

8. Låga avgifter

En annan fördel med att använda en fondrobot är att avgifterna är ofta låga. Det beror på att sparrobotar ofta investerar i indexfonder som har lägre avgifter än aktivt förvaltade fonder. Det innebär att du kan få en högre avkastning på ditt sparande eftersom du betalar mindre i avgifter.

Och vet du vad? De flesta aktivt förvaltade (och dyra) fonder är ändå inte bättre på sikt.

9. Mindre risk att du säljer i panik

När marknaderna faller kan det vara lätt att bli rädd och sälja av sina investeringar i panik. Men genom att använda en fondrobot minskar risken att du agerar på känslor och dras med i paniken.

Fondroboten har en långsiktig strategi och investerar på ett sätt som är anpassat efter din risknivå och målsättning. Deras startegi bygger på principer om modern portföljteori, något som Harry Markowitz och William Sharpe faktiskt fick nobelpriset för 1990.

Med andra ord – du kan vara säker på att din portfölj är väl balanserad och att du har en rimlig chans att få en bra avkastning på sikt.

Sammanfattning

Att använda en fondrobot kan vara ett bra alternativ för dig som vill spara pengar på ett enkelt och effektivt sätt.

Du behöver inte ha några förkunskaper om aktier eller fonder och kan enkelt sätta upp automatiska investeringar.

Genom att använda ett robotspar kan du få en väldiversifierad portfölj med låga avgifter och god riskspridning. Dessutom minskar risken att du säljer i panik när marknaderna faller.

Om du vill se till att verkligen komma igång med ditt sparande – utan ursäkter – då kan tekniken verkligen vara till hjälp genom de fondrobotar som finns.
Och vilka finns då? Låt oss avrunda med att lista några av de populäraste i Sverige:

  1. Lysa
  2. Opti
  3. Fundler
  4. Sigmastocks
  5. BeterWealth
  6. Nordnet Robosave
  7. Avanza Auto

Tips på mer läsning

Friskrivning – Detta är inget investeringsråd. Du måste själv göra en bedömning av risken innan du investerar pengar.

Lämna en kommentar