7 anledningar att undvika gratis webbhotell för bloggen

Gratis är gott, eller? Många som startat en gratis blogg är hur nöjda som helst. Den laddar snabbt, är lätt att uppdatera och kanske till och med är snygg. Tyvärr fungerar det inte så bra att lägga bloggen på ett gratis webbhotell.

Här är sju argument emot gratis webbhotell som du bör ta på allvar:

1. Ingen som tar ansvaret

Om du bloggar med ett gratis webbhotell finns det aldrig någon som tar fullt ansvar för att allt fungerar.

Det fina med att betala är att det finns ett användaravtal där det står vilka rättigheter du har som kund, även om du betalar mycket lite varje månad. Även gratis webbhotell har användaravtal men där har du knappast några rättigheter.

Ett företag som tar betalt för sina tjänster måste givetvis också leverera något för att behålla sina kunder. Om du däremot väljer ett helt gratis webbhotell saknas det incitamentet.

2. Dåliga grannar

På webbhotell delar du serverutrymme med andra hemsidor. Besökarna på din blogg märker för det mesta inget. Rent tekniskt delar du och dina ”grannar” dock på samma serverkapacitet och den serverprogramvara som behövs för att driva bloggen.

Det är inget konstigt i sig. En majoritet av världens hemsidor ligger på webbhotell och delar alltså resurser med andra sajter.

Problemet med gratis webbhotell är att dina grannar tenderar att vara av det sämre slaget. När det är gratis lockar det till sig allehanda folk som på ett eller annat sätt vill utnyttja nätet på fel sätt. Det kan vara hackers, bedragare, utpressare eller spammare. Det säger sig självt att det kan komma att påverka din blogg negativt!

3. Långsam blogg

Dina läsare förväntar sig att det går snabbt att ladda din blogg. Om de får vänta i flera sekunder kommer de bara att gå vidare till en annan blogg istället. Garanterat. Dessutom behöver du en snabb blogg för att få bra ranking i sökmotorerna.

Om du öppnar en blogg på ett gratis webbhotell kan du räkna med att det går långsamt. Skillnaden i hastighet är nog så stor mellan olika ”vanliga” webbhotell. De som är gratis är ofta mycket långsammare än de långsammaste webbhotellen.

4. Du äger inte ditt innehåll

När du börjar blogga är det givetvis du som ska äga dina texter och bilder. Tyvärr anger flera gratis webbhotell i sina användarvillkor att du som bloggar inte äger ditt innehåll. Det låter snurrigt men är faktiskt sant.

Om du trotsar vårt tips och ändå skaffar ett webbhotell gratis bör du i varje fall läsa användarvillkoren noga så att du vet att det verkligen är du som äger din blogg.

5. Kan försvinna

Låt oss anta att du bloggat flera gånger i veckan i ett år. Din blogg har vuxit till drygt 100 välskrivna inlägg. Varje dag besöker flera hundra eller tusen personer din blogg. En morgon när du ska logga in möts du av ett meddelande att webbsidan inte finns.

Katastrof! Tyvärr är risken ganska stor att webbhotellet bara slår igen utan förvarning om du inte har betalat något för det.

Givetvis ska du ha backup på din blogg oavsett plattform, men det är ändå dumt att utmana ödet genom att blogga på ett gratis webbhotell. Dessutom kan det vara svårt att göra backup på gratissajter.

Tips: Oavsett vilket webbhotell du väljer bör du se till att du har en egen domän. Om din blogg blir känd kommer en stor del av värdet att ligga i domännamnet. Ifall ditt webbhotell stänger ner har du alltid domännamnet kvar.

6. Svårt att tjäna pengar på din blogg

På många gratissajter är det förbjudet att lägga in annonser på bloggen. Den kan också vara förbjudet att tjäna pengar på bloggen på andra sätt.

Om du bloggar mest på skoj kanske det inte gör så mycket, men tänk efter ändå. Det finns många bloggare som börjat utan en plan och sedan fått blodad tand i takt med att antalet läsare ökat. Du kan faktiskt tjäna ganska mycket pengar på din blogg om du gör på rätt sätt.

Bränn inte dina broar och undvik att blogga på ett gratis webbhotell!

7. Inte gratis på riktigt

Vissa leverantörer lockar med webbhotell gratis men i själva verket får du betala en avgift efter ett tag för att kunna använda din blogg fullt ut. Det kan sluta med att du får betala mer varje månad jämfört med om du hade valt ett prisvärt webbhotell från början.

Nej, glöm att hitta webbhotell gratis och börja leta efter ett billigt men bra webbhotell med en gång istället!

Webbhotell gratis – alternativen:

Om du har en mycket tajt budget är vårt tips därför att välja något av följande alternativ:

  • Börja blogga med en gratisblogg, till exempel på wordpress.com, wix.com eller weebly.com.
  • Öppna ett konto som är nästan gratis på ett billigt men bra webbhotell (kostar från runt 30 kronor per månad), till exempel på Inleed.se.
  • Skaffa ett konto på ett vanligt webbhotell som har gratis provperiod på till exempel tre månader eller ett år.

Lämna en kommentar