App för bilen? – 7 typer av bilappar som förenklar livet

Är du bilägare, hyr du eller lånar bil? Oavsett så kan du förenkla livet genom att installera några smidiga bilappar i mobilen. Det finns en app för nästan allt praktiskt som har med bilen att göra.

Här är vår lista!

Ägarbyte av bil – app

Ägarbyte bil – byt ägare med app

Med appen Mina Fordon från Transportstyrelsen kan du byta ägare på bilen på några sekunder. Det är dessutom säkert. Utöver appen som finns för iOS och Android behöver du fordonets registreringsbevis (det gula pappret) och körkort från ägare och köpare.

Genom att använda denna mobilapp kan köparen känna sig trygg i att säljaren verkligen äger fordonet, att det inte är stulet och så får man information om eventuellt körförbud. Här kan du läsa mer hos Transportstyrelsen.

Bilförsäkring

Bilförsäkring app

Funderar du på vilken som är den bästa och billigaste bilförsäkringen? Det finns flera bra tester och jämförelser på nätet. Vi tycker att ett givet kriterium är att försäkringsbolaget har en app.

En av dem som utsetts till bäst i test är en uppstickare som heter Evoli. Förutom pressade priser har de en app med vilken du lätt kan göra ändringar i försäkringen när du behöver. Till exempel kan du slå på eller av skydd mot djurkollision, bärgning, tillägg för hyrbil och ändra årlig körsträcka.

Hyra bil

Sixt hyra bil med app

Hyr du bil ofta är det smidigt att installera en hyra bil-app i mobilen. De flesta stora biluthyrare har en egen mobilapp för både Android och iOS-telefoner. Just nu har uthyrningsfirmorna följande betyg i App Store:

  • Sixt – 5/5
  • Avis – 4/5
  • Europcar – 3/5
  • Hertz – 1/5

Dessutom finns det bilappar från jämförelsesajter och biluthyrningsförmedlare som exempelvis Rentalcars.com (4,5/5). Volvo har via sin app M uthyrning på många orter i Sverige från endast 1 timme och uppåt. Hyr bara så mycket du behöver!

Låna bil

Hyra bil privat med mobilapp

Det finns i dagsläget vad vi känner till inte någon app för att låna bil gratis. Däremot är det fullt möjligt idag att hyra bil från privatpersoner. Ja, det är ju ändå ganska naturligt att den som låter dig köra sitt fordon behöver få någon form av ersättning också.

Följande betyg har de mest kända apparna för att hyra bil privat:

  • GoMore – 5/5
  • SnappCar – 5/5

Köpa bil-app

Rätt värdering på bilen med köpa bil app

Funderar du på att köpa bil? Då finns det en bilapp för det också! AutoUncle har 4,6/5 i betyg (i App Store). Den samlar annonser från olika sajter och gör sedan en egen uppskattning av värderingen av bilen. Därför blir det lättare för dig att göra en första bedömning om en bilannons kan vara intressant att titta närmare på eller inte.

Hitta min bil

Få hjälp att hitta rätt på bilen med en app

Glömmer du var du parkerar bilen? Lösningen är nära. Det finns flera appar för att enklare hitta sin bil. Principen är enkel. Det hela bygger på att du via telefonens gps sparar dina koordinater i appen när du parkerat. Därefter använder du applikationen för att navigera tillbaka till samma plats igen när du vill hitta din bil. Sök på ”Find my car” i App Store (iOS) eller Google Play (Android) så får du flera förslag.

Parkera bilen

EasyPark parkeringsapp

En av de bästa uppfinningarna sedan skivat bröd är enligt oss parkeringsappen. Parkera bilen, se i mobilen vilken parkeringszon det är och snurra på hjulet för att få fram önskad parkeringstid. Lämnar du parkeringen i förtid stoppar du bara den. Betalning via faktura eller betalkort.

Det finns flera parkeringsappar. Här är de främsta i Sverige:

  • EasyPark (5/5)
  • Parkster (4,5/5)
  • MobilPark (4,5/5)

OBS – Vissa orter eller kommuner samarbetar bara med vissa appar så du kan ibland behöva installera mer än en parkeringsapp.

Vilken är din favorit bland alla bilappar? Lämna gärna en kommentar!

Tips på mer läsning

 

Lämna en kommentar