Köpa elektronik på delbetalning? – 5 saker att tänka på

Att handla på delbetalning eller avbetalning som det också heter kan vara smidigt när du ska köpa elektronik eller annat men vill slippa ligga ute med hela beloppet på en gång. För e-handlare har möjligheten att sälja till folk som inte vill betala direkt blivit en guldgruva. Win win för samtliga inblandade alltså.

Vi på Gratisblogg tycker det är utmärkt att detta betalsätt finns (och vi har använt det själva vid flera tillfällen). Men det finns en del saker som är bra att känna till. Vi pratar här om köp av elektronik men de flesta av råden gäller oavsett vad du köper på avbetalning.

1. Köper du mobil kan du få delbetalning ”på köpet”

En av de vanligaste produkterna att köpa på avbetalning är mobiltelefoner. För att kunna sälja så många abonnemang som möjligt är detta något som mobiloperatörerna gärna lockar med.

Säg att du till exempel köper en iPhone och väljer att delbetala i kanske 24 eller 36 månader. Då har du möjlighet att få själva delbetalningen utan extra kostnad. Det blir samma pris för mobilen totalt sett som om du betalar allt direkt. Dessutom kan själva priset på mobilen rent av vara lägre än om du köper direkt från exempelvis Apple. iPhoneguiden berättar om delbetalning för iPhone och hur det fungerar. Samma princip gäller för andra mobiltelefoner, oavsett märke.

2. Kreditupplysning tas

Butiken där du handlar samarbetar med någon form av betalningsföretag för att kunna erbjuda delbetalningar. I samband med att du ansöker gör detta företag alltid en kreditupplysning på dig.

Vad innebär det för dig? Dels innebär det att det kommer att registreras i UC eller hos något av de andra kreditupplysningsbolagen att det tagits en kreditkoll på dig. Några få sådana upplysningar gör inget, men ju fler kreditchecker som gjorts desto sämre är det för din kreditvärdighet och det kan till exempel bli svårare att få lån senare.

Genom att det görs en kreditupplysning kan det också hända att du får avslag på delbetalningen ifall du har för svag ekonomi eller om du har betalningsanmärkningar.

3. Kontrollera räntan

Det är inte ovanligt att det står något i stil med delbetala från 0% ränta. Det är en sanning med modifikation. Ofta tillkommer också en uppläggningsavgift och en månatlig fakturaavgift vilket gör att den effektiva räntan i praktiken blir högre.

En sak som inte alla känner till är det kan vara nästan gratis att dela upp köpet under en viss period men om du väljer en längre period så blir det en ganska så stor skillnad i kostnad. Till exempel kan det gå att få avbetalning på 12 månader med endast uppläggningsavgift och fakturaavgift att betala.

Men väljer du 24 månader kan det vara en rätt så hög ränta som ska betalas också – utöver avgifterna. Det kan handla om flera tusen kronor skillnad i kostnad. Detta är något att verkligen se upp med, speciellt nu när räntan är hög och lågkonjunkturen är ett faktum.

4. Kreditkort kan vara ett alternativ

Har du redan ett kreditkort kan det vara ett alternativ till att skaffa delbetalning. Ifall du inte kan betala hela beloppet på en gång kan du köpa nu och exempelvis betala i samband med nästa löning utan att det kostar något. Du har nämligen en så kallad räntefri period på ditt kort på upp till 45 dagar – eller mer för vissa kort.

Om du väljer att inte betala hela beloppet blir det i praktiken till en delbetalning där du betalar tillbaka allteftersom i en takt som passar dig. Tänk på att räntan på kreditkort i så fall oftast är högre än vad du kan få när du väljer avbetalning i butik. Det finns dock kreditkort som gör det möjligt att delbetala räntefritt under en viss period. Resurs Gold är ett sådant kort.

5. Du har alltid rätt att betala tillbaka i förtid

Enligt konsumentkreditlagen har du som konsument alltid rätt att betala tillbaka en kredit eller skuld i förtid. Gör du det behöver du inte betala något extra.

Får du möjlighet att betala tillbaka hela beloppet för de prylar som du köpt så kan det kännas skönt att göra det och ha en skuld mindre att tänka på. Då spar du pengar genom att du slipper den extra kostnaden för avgifter och eventuell ränta. Dessutom är det bra för din kreditvärdighet.

Lämna en kommentar