5 anledningar att satsa på digital marknadsföring

Syns du inte så finns du inte. Det är den bistra sanningen, speciellt på nätet. Att ha ett företag utan hemsida är nästan otänkbart idag. Men tyvärr är de flesta hemsidor som faktiskt finns i princip osynliga.

Oavsett som du har ett företag som vill få fler kunder eller om du är bloggare som vill få fler läsare är digital marknadsföring lösningen.

I denna artikel går vi igenom fem anledningar till att det är en god idé att satsa på digital marketing, som det heter på engelska.

Men först lite kort – vad är digital marknadsföring? Det handlar om att använda en eller flera digitala kanaler för sin marknadsföring. Det kan exempelvis vara genom sökmotoroptimering, sociala medier som Instagram, Facebook, Twitter och TikTok, e-postmarknadsföring eller affiliatemarknadsföring. Även betald annonsering som exempelvis Google Ads eller banners på olika sajter räknas.

Låt oss nu titta på argumenten!

1. Nästan alla söker svar på internet

I Sverige använder 94% av befolkningen internet och nio av tio är på nätet varje dag. Telefonkatalogen finns inte längre kvar och det är nog många i den yngre generationen som aldrig ens har sett en eller vet vad det är.

Nej, idag är det på internet man söker efter svar på sina frågor. Oavsett om du är ute efter att hitta någonstans att äta lunch, en kemtvätt, hitta en snickare eller ta reda på var närmsta matvarubutik ligger är det en sökning på nätet som gäller.

Oavsett vilken verksamhet du har behöver du därför någon form av digital marknadsföring för att nå ut till dina kunder.

2. Det behöver inte vara så dyrt

Tänk dig att du måste betala för att skicka ut direktreklam, sätta upp affischer och sända ditt budskap i TV och på radio. Det blir dyrt. Mycket dyrt.

När du använder marknadsföring på internet handlar det om helt andra belopp. Vem som helst har råd att börja annonsera på nätet. Att avsätta resurser för att synas på sociala medier eller att starta en blogg behöver inte kosta så mycket egentligen.

Självklart går det att spendera miljontals kronor på sina digitala kanaler också, men poängen är att det är mycket billigare att komma igång och att uppnå en viss räckvidd utan särskilt stora investeringar.

3. Du behöver inte gissa

Slår du upp en affisch eller om du har reklam i radio och TV kan det säkert påverka försäljningen positivt, visst – men med hur mycket? Det är svårt att veta.

Med digital marknadsföring kan du mäta så gott som allt vad du gör och vilken effekt det får. Du kan se hur många gånger något visas, hur många besökare du får och om någon köper något. Eller gör något annat som du vill, till exempel skriva upp sig på ditt nyhetsbrev.

Genom att du kan få fram exakt ROI (Return On Investment) eller ROAS (Return On Ad Spend) kan du se exakt vilka insatser som är lönsamma och vilka du kan ta bort.

Därför blir det också anpassningsbart. Ändras förutsättningarna på marknaden kan du se det och anpassa din reklam därefter.

4. Högre precision

Med digital marknadsföring eldar du inte för kråkorna. Du behöver inte gissa om din målgrupp sitter och lyssnar på radio just när din reklam ska spelas. När du annonserar på nätet, använder SEO för din marknadsföring eller kör andra digitala kanaler finns flera verktyg för att se till så att de som har störst sannolikhet att köpa din vara eller tjänst får ta del av ditt budskap.

Det sker bland annat genom skräddarsydda annonser, sociala medier, trackingkoder (även kallad pixel) och retargeting.

5. Snabbare

Har du en hemsida och vill komma igång med din marknadsföring kan du sätta igång direkt. Du kan bokstavligen börja annonsera på nätet samma kväll som du kommer på att det vore en bra idé att satsa på digital marknadsföring.

Sedan är det självklart klokt att anlita en byrå eller att lägga upp en strategi och en plan för vad du ska göra, men poängen är att det är lätt och går snabbt att sätta igång.

På samma sätt kan du snabbt slänga om din strategi om det skulle behövas.

Vårt tips är – har du en produkt eller tjänst som du vill sälja har du stor nytta av att sätta igång med digital marknadsföring om du inte redan gjort det. Det kommer att löna sig!

Källor

Lämna en kommentar