EWWW Image Optimizer

EWWW Image Optimizer är ett av de bästa programmen för att optimera bilder för hemsidor. Ladda upp en ny bild i WordPress så optimerar EWWW den automatiskt. Gratis! Med premiumtillägget Easy IO får du automatisk bildhantering i molnet med CDN. Väljer du istället API får du högsta möjliga komprimering lokalt på din webbplats.

Varför EWWW Image Optimizer?

Det finns flera goda skäl till varför EWWW Image Optimizer blivit så populärt. Med hjälp av detta WordPress-plugin optimeras webbplatsens bilder automatiskt så att de tar mindre plats.

Det ger flera fördelar:

 • Det går snabbare att ladda hemsidan
 • Bättre användarupplevelse, lägre bounce rate m.m.
 • Mindre utnyttjat serverutrymme
 • Sparad bandbredd

En snabbare hemsida och bättre användarupplevelse kan även leda till bättre ranking i Google. EWWW Image Optimizer är med andra ord ett bra verktyg som en del av din sökmotoroptimering (SEO). Här är en bra artikel som förklarar hur rätt bilder kan hjälpa dig att ranka.

Hur fungerar det?

EWWW är kraftfullt redan i gratisversionen. Programmet ger flera fördelar för webbplatsens hasighet.

Här är de främsta funktionerna som du får helt gratis:

 • Automatisk bildkomprimering: Komprimerar JPG (JPEG), PNG och GIF enligt metoden Pixel Perfect automatiskt när du laddar upp nya bilder. Det sker utan kvalitetsförsämring (”lossless”).
 • Lazy load: Bilder laddas inte förrän de dyker upp i synfältet för besökaren. Det gör att sidan laddar snabbare och det spar serverresurser.
 • Ta bort metadata: Ta bort onödig information om bildfiler – kan i snitt spara 16 % för t.ex. JPG-bilder.
 • Bulkoptimera: Om du vill optimera bilder som laddats upp innan du installerat EWWW kör du snabbt en bulkoptimering av hela mediebiblioteket.
 • Storleksupptäckt: Du som administratör kan se vilka bilder i WordPress som är mer än 150 % större än vad som visas. Hjälper dig att identifiera bilder som tar för stor plats så att du kan minska bildstorleken.
 • Ändra bildstorlek automatiskt: EWWW kan automatiskt minska storleken på bilder med för stora dimensioner. Du kan t.ex. sätta maxbredd och maxhöjd till 1200 pixlar. Perfekt om du inte själv vill ändra storleken eller om många människor laddar upp innehåll på sajten.
 • WebP-konvertering: Stöd för Googles eget bildformat som tar mindre plats än JPG och GIF (för alla webbläsare utom Safari).
 • Konvertera PNG till JPG: EWWW kan konvertera PNG till JPG och JPG till PNG. Det är dock sällan smart att göra på en webbplats eftersom varje format har sina användningsområden. Dessutom stöds GIF till PNG vilket bör göras.

Två premiumversioner

Det är som sagt gratis att använda EWWW men det finns även två premiumalternativ. Enligt oss är det verkligen värt den lilla extra kostanden. Det kan först verka lite förvirrande att välja version, men det finns en logik. Här är vad du får utöver gratisversionen:

EWWW Easy IOEWWW API key
Högsta bildkomprimering (lossy eller lossless)JaJa
Minskad serverbelastningJa (mycket)Ja (medel)
Spar lagringsutrymmeNejJa (komprimerar bilderna på webbsajten)
Visar optimalt bildformat för användarenJaNej
Sparar komprimerade bilder i molnetJaNej
Backup av originalbilder i 30 dagarNej (behövs inte – bilderna ändras inte lokalt)Ja
Stöd för flera sajterJa – extra kostnad per sajt. 10 – 15 % rabatt med Easy IO Pro, respektive Developer.Ja – ingen extra kostnad.
BetalningsintervallPer månadNär krediterna är slut (automatisk betalning möjlig)
Pris5 – 15 USD/ månad$ 0,003 / bild (ca 3 öre)
EWWW Image Optimizer inställningar
Så här ser inställningarna ut i EWWW. Här kan du ange hur stark komprimering av JPG, PNG, GIF och PDF detta WordPress-plugin ska utföra.

Easy IO: Komprimera jpg och andra bilder i molnet

Det lättaste sättet att använda EWWW Image Optimizer på är genom att installera insticksmodulen och därefter beställa Easy IO. Aktivera ditt konto hos EWWW – klart!

Med hjälp av Easy IO får du sedan optimal bildkomprimering på autopilot utan någon som helst belastning på din webbplats.

Hur är det möjligt? Till att börja med gör Easy Image Optimizer detta med dina bilder:

 • Komprimerar bilderna och ompaketerar dem
 • Skalar om bilderna så att rätt storlek alltid visas för användaren
 • Lazy load
 • Använder next-gen-bildformat som t.ex. WebP

Allt detta är helt automatiskt. Du laddar upp bilderna som vanligt i WordPress så tar Easy IO hand om resten.

Dessa fyra saker gör att bilderna blir mindre och laddas snabbare. Men Easy IO gör ytterligare en sak som är avgörande för hastigheten: den använder molnet.

När du använder Easy IO i EWWW görs optimeringen egentligen inte på din webbplats. Programmet laddar upp bilderna i molnet där de optimeras. Det gör att det i princip inte krävs några serverresurser. Easy IO passar därför både för dig med egen server eller om du använder ett webbhotell med begränsade resurser.

Eftersom bilderna ligger i molnet kan EWWW använda sitt eget CDN som de kallar för ExactDN. Det innebär att din webbsajts bilder lagras på mängder av servrar runt om i världen. När en besökare besöker webbsidan laddas bilderna ner från den server som ligger närmast.

Resultatet: Bilderna och hemsidan laddas mycket snabbare och din webbsajt spar serverresurser.

Så här beskriver EWWW Image Optimizer hur de skickar bilder via CDN:

API: Komprimera och ändra bildstorlek lokalt

Easy IO är verkligen smart, bra och enkelt att använda, men vissa användare kan föredra EWWW API istället.

API står för Application Programming Interface, men det är egentligen ovidkommande. För EWWW innebär API att du köper krediter som du kan använda för att utnyttja programmets alla premiumfunktioner (förutom just Easy IO).

I huvudsak innebär det att du boostar gratisversionen med möjligheten att komprimera JPG, PNG och GIF-bilder maximalt. Dessutom kan EWWW med API även komprimera PDF-filer.

Det kan även finnas anledningar till att använda EWWW API istället för Easy IO:

 • Integritet – Spara information endast lokalt på din webbplats
 • CDN – Du kanske använder CDN från tredje part, t.ex. Cloudflare eller KeyCDN.
 • Kontroll – Du bestämmer själv när och hur du ska komprimera bilder

Använd Easy IO och API samtidigt

Egentligen behöver du inte välja om du vill köra EWWW Easy IO eller API. De två premiumversionerna är nämligen helt kompatibla och kan användas samtidigt. Då kompletterar de varandra väl.

Vad blir effekten av att använda både API och Easy IO samtidigt? API kommer att komprimera alla bilderna på servern. Det spar diskutrymme. Därefter sköter Easy IO allt som gör att bilderna visas snabbt för användarna. När du kör API och Easy IO samtidigt är det alltså den sistnämnda lösningen som gör att besökarna får en snabb och bra användarupplevelse.

Vill du köra både EWWW Image Optimizer Easy IO och API samtidigt kan du välja premiumplanen ”Developer”. Den kostar 15 USD/månad. Då får du dels tillgång till ett par extra Easy IO-funktioner som hasighetstest och valfri domän för bilderna. Dels får du 3000 API-krediter per månad att använda för EWWW på servern / hemsidan.

Komprimering av bilder och PDF

Oavsett om du använder gratisversionen, Easy IO eller API har EWWW stöd för alla vanliga bildformat som används på webbplatser:

 • JPG / JPEG
 • GIF
 • PNG

Dessutom optimerar som sagt premiumversionen av EWWW även PDF-filer.

Hög kvalitet på bilderna

I gratisversionen av EWWW kan du komprimera JPG, PNG och GIF enligt metoden Pixel Perfect. Det innebär att programmet använder Jpegtran för JPG, Optipng (eller Pngout om du vill) för PNG och Gifsicle för GIF-bilder.

Denna komprimeringsmetod innebär att bilderna minskar i storlek utan att kvaliteten försämras. Detta kallas för ”lossless” på engelska eller ”förlustfri” på svenska. Bildkvaliteten försämras alltså inte men bilderna laddas snabbare!

För PNG-bilder finns även Premium i gratisversionen. Denna metod bygger på Pngquant med så kallad destruktiv (”lossy”) komprimering. Det mänskliga ögat kan dock i princip inte se någon skillnad i kvalitet. Med API finns ytterligare två komprimeringsgrader, d.v.s. mer platsbesparing.

Köper du API-krediter får du ytterligare tre komprimeringsnivåer för JPG och två till för PNG. Det spar massor med utrymme utan att kvaliteten försämras märkvärt.

Med API kan du även komprimera PDF:er utan kvalitetsförlust med Coherent PDF eller med extra komprimering med Ghostscript.

Enkelt att använda

Du som använder EWWW behöver egentligen inte fundera så mycket på tekniken bakom. Även om du ställer in programmet på högsta komprimering kommer resultatet att bli utmärkt. Det blir så bra att varken du eller användarna troligtvis märker någon skillnad i kvaliteten. Hastigheten däremot blir mycket högre genom att bilderna blir mindre.

Redan optimerade bilder kan bli ännu mindre med EWWW

När vi testade gratisversionen av EWWW märkte vi att programmet kan göra bilderna ännu mindre. Detta trots att vi redan optimerat dem med ett separat bildoptimeringsprogram.

Hur kommer det sig? Det visade sig att originalbilden redan var 100 procent optimerad. Däremot blir alla de mindre versioner som WordPress själv skapar inte helt optimala. Här kliver EWWW Image Optimizer in och gör ett utmärkt jobb. Vi sparade upp till 20 procent extra utrymme per bild.

Märk väl – detta var gratisversionen. Med premiumversionen går det att spara ännu mer utrymme.

Fördelar

 • Automatisk komprimering när du laddar upp bilder i WordPress
 • Stöd för JPG, PNG och GIF
 • Stöd för PDF (premium)
 • Optimera alla befintliga bilder
 • Ändra bildstorlek automatiskt.
 • Minska bildstorlek så att ingen bild blir större än vad du anger.
 • Ingen begränsning på hastigheten
 • Obegränsad bildstorlek (i princip)
 • Pixel Perfect-optimering (gratis)
 • Mycket hög komprimering (premium)
 • Progressiv rendering (lazy load)
 • Bästa förhållande mellan kvalitet och komprimering
 • Gratis – men med ännu bättre funktioner i premiumversionen
 • Billiga / prisvärda premiumversioner
 • Full täckning – alla sajtens bilder optimeras
 • Säkert – all kommunikation sker över SSL
 • Snabbare nedladdning via CDN (premium)
 • Gratis backup för alla originalbilder i 30 dagar
 • Bra support

Nackdelar

 • Användargränssnittet skulle kunna vara enklare
 • Högsta komprimering bara möjlig med premiumversionerna

Alternativ till EWWW Image Optimizer

Det finns flera konkurrerande alternativ till EWWW. Var och en av dessa har sina för- och nackdelar. Här är några av de vanligaste alternativen:

 • TinyPNG: Enklare att använda och högre komprimering i gratisversionen som dock har ett begränsat antal bilder. TinyPNG är också tre gånger så dyr för användare med färre än 10 000 bilder per månad.
 • Imagify: Gratisversionen innehåller alla funktioner. Dock har den en gräns på 25 MB/månad vilket inte är tillräckligt för normal användning.
 • Smush: Inte lika stor komprimering eftersom den bara jobbar med lossless komprimering.

Dessutom finns ShortPixel och Optimole som alternativ till EWWW.

Sammanfattning

Vi har egentligen inte mycket att anmärka på EWWW. Det är ett utmärkt verktyg som fungerar bra i gratisversionen och ännu bättre med premium.

Vill du ha ett WordPress-verktyg som optimerar och komprimerar alla bilder automatiskt borde EWWW vara ett av förstahandsvalen.

Vi funderade ett tag över det faktum att det inte är möjligt att komprimera bilder med högsta komprimeringsgrad i gratisversionen. Det är trots allt möjligt hos flera av konkurrenterna.

Fördelen med EWWW:s upplägg är att det inte finns någon begränsning i hur mycket du kan använda gratisprogrammet. Konkurrenterna har ganska tajta begränsningar på antal bilder eller uppladdad storlek.

EWWW fungerar därför utmärkt i gratisversionen. Vill du ha ännu bättre komprimering och ännu snabbare hemsida skaffar du antingen Easy IO eller köper API-krediter. Oavsett vad du väljer är det billigt och definitivt värt det.

Har du OK med serverresurser och speciellt om du kör separat CDN är API-krediter ett smart val. För ca 3 öre per bild är det ett svårslaget pris.

Fakta om EWWW

Typ: WordPress plugin / insticksmodul

Kategori: WordPress Image Optimizer

Grundat: 2012

Hemsida: ewww.io

Lämna en kommentar