Låna pengar för att göra din egen app?

Drömmer du om att göra din egen app? Det är något som många fantiserar om. Råkar du inte själv vara programmerare blir det till att anlita en utvecklare och det kan kosta en slant. I denna artikel går vi igenom hur du kan göra för att låna pengar för att göra en egen app.

Men först ska vi ta en titt på hur mycket finansiering du kan behöva för att komma igång.

Vad kostar en app?

Är du inte själv dataingenjör eller liknande behöver du anlita en utvecklare för att göra en egen app. Det kan kosta en hel del eftersom det går åt många timmar i apputveckling. Exakt vad priset blir beror givetvis på vad applikationen ska innehålla och vilka funktioner som ska finnas.

Till exempel beror priset på

 • Plattform – Ska appen utvecklas till iOS eller Android – eller både och?
 • Funktion – Är det en enkel app med funktionalitet ungefär som en webbsajt eller ska den utföra avancerade funktioner?
 • Design – Är designen enkel och minimalistisk eller ska den vara välgenomtänkt, ha mycket grafik eller till och med 3D-animeringar?
 • Innehåll – Om appen innehåller text och bild ska detta skapas, vilket kostar pengar.

Så hur mycket pengar behövs?

 • MVP – Billigast är det att utveckla en MVP – Minimum Viable Product. Det är en slags fungerande prototyp för att testa hur en idé fungerar. Räkna med att det kostar runt 40 000 – 60 000 kronor. Mer än så om det är en prototyp till en avancerad app – i så fall uppåt 150 000 kronor eller mer.
 • Enkel app – Om du vill bygga en mycket enkel app, exempelvis för frågesport eller en kunskapsdatabas kan det kosta från 40 000 upp till runt 130 000 kronor.
 • Datadriven app – En applikation som kommunicerar med externa tjänster, tar in och kanske även bearbetar data kan kosta från 60 000 kronor upp till runt 170 000 kronor.
 • Stor app – Satsar du på att bygga en riktigt avancerad kommersiell app med mycket informationshantering, kanske användarhantering och som utnyttjar mobilens olika funktioner? Då kan det kosta från 100 000 kronor upp till 500 000 kronor eller mycket mer.

Det ger oss ett prisspann på 40 000 – 500 000 kronor för att utveckla en applikation. För de flesta av oss innebär det att vi får ta ett lån eller finansiera app-bygget på annat sätt.

Så kan du finansiera din app

Som tur är finns det flera bra sätt att finansiera sin mobilapp – eller snarare att få ihop pengar för att betala en utvecklare.

Företagslån

Det enklaste sättet att finansiera en app på är genom att låna pengar med ett företagslån. Denna låneform förutsätter givetvis att du har en registrerad firma. Har du inte det är tipset ändå att starta ett bolag så att du kan tjäna pengar på din applikation. Då har du dessutom möjlighet att dra av kostnaderna i deklarationen.

Företagslån är ett bra val av flera skäl:

 • Rätt belopp – Du kan låna mellan 10 000 och 6 miljoner kronor. Det täcker definitivt kostnaden alla typer av appar.
 • Snabbt – Du får ofta pengarna inom 24 timmar.
 • Nystartad firma OK– Du kanske inte får låna lika mycket men det går att bli godkänd som ny förtagare.
 • Flexibel återbetalningstid – Du kan ofta välja mellan återbetalning från 1 månad upp till 5 år.

Kom ihåg bara att jämföra räntan på företagslån. Den kan ofta ligga på 0,5 – 4 % per månad, vilket låter lite. Men på ett år motsvarar det 6 – 48 %, vilket kan bli ganska dyrt.

App som byggts genom att låna pengar via företagslån
Att låna pengar genom företagslån är ett bra sätt att finansiera en app. Bild: Pexels.com

Privatlån

Har du inte firma men ändå vill bygga en app kan du ta ett privatlån istället. Det finns ett stort utbud av långivare – både banker och fristående aktörer. Fördelen med privatlån är att de är okomplicerade och du behöver inte ange vad du ska använda pengarna till.

Den främsta nackdelen är att du inte kan låna pengarna i ett företag. Självklart kan du låna som privatperson och tillföra pengarna som aktieägartillskott (i aktiebolag) eller egen insättning (i enskild firma). Sedan kan du ta upp kostnaden för att utveckla appen som en kostnad i firman.

Privatlån brukar ha en löptid på mellan 1 och 15 år. Räntan kan i typiska fall vara från 4 procent per år upp till 30 procent, beroende på din kreditvärdighet.

Lånebeloppet kan vara från 5 000 upp till 600 000 kronor. För en mindre eller mellanstor app räcker det gott och väl. Ska du skapa en stor app som kostar uppåt 500 000 kronor får du tänka på att det är sällan banker beviljar så stora privatlån i praktiken. Om du inte har en mycket god ekonomi förstås.

Mikrolån

Om du tror att du inte behöver mer än maximalt 200 000 kronor för din app kan du ansöka om ett så kallat mikrolån hos Almi. Det är ett litet lån som är anpassat för unga eller nystartade företag. Det fina är att du kan låna upp till 100 % av vad du behöver och det går att få de första 12 månaderna amorteringsfria.

Den enda nackdelen med mikrolån (förutom maxbeloppet) är att du måste anstränga dig lite extra med att beskriva din affärsidé – i det här fallet din tanke bakom din app. Eftersom mobilappar kan kännas ganska så abstrakta vill det till att du funderar noga på hur du ska förklara varför just din app kommer att lyckas tjäna pengar när den är klar.

Lämna en kommentar