När är elen billigast? App hittar lägsta elpriset

När elpriset rusar gäller det att tänka till lite för att elkostnaderna inte ska få månadsbudgeten att krascha. Många använder redan en app för att spara pengar – så varför inte också installera en app för att anpassa elförbrukningen efter när elen är billigast?

Elavtaldirekt hjälpte oss med tips på hur man gör. Det är faktiskt enkelt.

Så här går det till:

1. Skaffa timpris

Börja med att byta till ett elbolag som använder sig av timpris. Ja, du läste rätt. Timpris innebär att ditt elpris ändras hela tiden, varje timme, över dygnet.

Det kan vara otroliga skillnader i vad elen kostar under dygnet. Det är inte alls helt ovanligt att den är 20–25 dyrare under vissa tidpunkter på dagen jämfört med vad den är under natten. Det beror på att elpriset inte är reglerat utan det styrs av utbud och efterfrågan.

Genom att anpassa förbrukningen till när priset är lågt kan du spara mycket pengar.

Du har alltid rätt att få reda på timpriset från ditt elbolag men det är inte alla bolag som erbjuder debitering per timme. På Elpriskollen.se kan du se vilka elbolag som har timpris.

2. Välj ett elbolag som har app

Bland de elbolag som erbjuder timpris gäller det sedan att välja ett som också har en app som hjälper dig att se när elen är billigast.

Detta är en typ av tjänst som vi tror kommer att öka rejält de kommande åren. Folk vill spara el och värna om miljön. Då är en app en utmärkt hjälp.

Det finns i dagsläget två elbolag som blivit kända för sin elapp: Greenely och Tibber. Greenely har gjort sig kändast för sin applikation men Tibber är egentligen störst.

Vår gissning är att det inte står på förrän nästan varje elleverantör erbjuder en app.

3. Starta appen och kontrollera elförbrukningen

När du tecknat ett timprisavtal och installerat appen (IOS eller Android) är det dags att ta reda på när elen är billigast och anpassa förbrukningen därefter.

Det smarta med dessa program är att du inte bara ser när det är billigast elpris. Du kan även kontrollera och därmed sänka förbrukningen på flera sätt.

Till exempel:

  • Smart elbilsladdning – Ange vilken elbil du har så styr appen automatiskt laddningen så att den blir så billig som möjligt. Bilen är färdigladdad vid den tidpunkt som du anger.
  • Styr hemmet – Med hjälp av en app kan du kontrollera och styra uppvärmningen i hemmet så att du inte betalar onödigt mycket. Dessutom blir inomhuskomforten bättre.
  • Se vad elen används till – En app kan visa vad som drar mest ström i hemmet. Är det elbilen, prylar som alltid är på eller är det kanske uppvärmningen? Denna information hjälper dig att anpassa ditt beteende.
  • Tillverka och sälj el – Med appen från Greenely kan du även se hur mycket el du själv producerar om du har solceller. Då ser du effekten och hur mycket av överskottet du har sålt till elleverantören.
  • Håll koll på grannarna – Att spara el kan vara kul, speciellt om du kan jämföra dig med andra. I Tibbers app kan du se hur din förbrukning förhåller sig till de 20% som använde minst el i förhållande till hushållets yta. Du kan även se snittet för andra hushåll. Kul!

Här hittar du mer information om dessa två elbolag och deras appar:

Lycka till med att spara el! Det är som sagt kul.

Källor

 

 

Lämna en kommentar