10 sällskapsspel du inte får missa

Vi på Gratisblogg har en förkärlek för det digitala och tekniska, även spel, men ibland vill vi bara koppla av helt. Eller koppla ur kan vi väl säga. Då tar vi fram våra klassiska sällskapsspel och tillbringar några timmar i gott sällskap med vänner och familj.

Nyfiken på vad vi spelar? Här är hela listan!

1. Yatzy

Att något så enkelt kan vara så kul! Fem tärningar, en penna och ett protokoll är allt vad som behövs. Detta klassiska tärningsspel tillåter obegränsat med deltagare. Som dukat för härligt sällskap under långa kvällar. Spelet kombinerar både tur genom att kasta tärningar och skicklighet genom att du får välja vilka kombinationer du ska fylla i på protokollet och när. Dessutom kan du ”spara” vissa tärningar då du har upp till tre kast på dig varje gång. Flest poäng när protokollet är fullt vinner. Läs mer info om yatzyspel på Spelayatzy.se.

2. Monopol

Det klassiska brädspelet Monopol har varit populärt ända sedan det släpptes 1935. Även detta sällskapsspel kombinerar tur och strategi. Spelet går ut på att spelarna rör sig runt en spelplan, köper och säljer fastigheteroch försöker tjäna pengar genom hyror och försäljning av fastigheter. Finns i många häftiga varianter och versioner – man tröttnar aldrig!

3. Trivial Persuit

Trivial Pursuit är ett populärt frågesportsspel där spelarna samlar poäng genom att svara på frågor inom olika ämnen. Spelet innehåller frågekort med olika ämnen som historia, geografi, sport och underhållning. Du rör dig runt spelplanen genom att svara på frågor inom de olika ämnena. Målet med spelet är att samla en poäng från varje ämne och sedan ta sig tillbaka till startpositionen. Ett utmanande och roligt spel som sätter din allmänbildning på prov!

4. Alfapet

Gillar du ord gillar du också Alfapet. Det gör i varje fall vi! Detta ordspel liknar Scrabble. Varje spelare lägger bokstavsbrickor. Fler och längre ord ger högre poäng. När ingen kan lägga fler ord eller när ni har slut på brickor vinner den som har flest poäng. Genialiskt!

5. Uno

Uno är en annan klassiker. 1971 kom detta ganska enkla men otrolig roliga sällskapsspel. Det är faktiskt världens mest sålda kortspel. Spelet går ut på att bli av med alla kort och när man bara har ett kort kvar ropar man ”Uno!”.

6. Tjuv och polis

Tjuv och polis – det legendariska rollspelet för hela familjen. Välj om du ska vara tjuv eller polis. Är du tjuv går spelet ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt. Är du polis ska du fånga de duktigaste rånarna.

7. Den försvunna diamanten

Ända sedan 50-talet har detta bordsspel funnits i svenska hem. Det hela börjar i Kairo och Tanger i Afrika. Uppgiften: att hitta världens största diamant, Afrikas Stjärna. Under resans gång dyker allehanda faror upp längs vägen.

8. När då då?

Kommer du ihåg när olika saker hände i historien? I sällskapsspelet ”När då då?” ska du kunna placera olika händelser i förhållande till varandra och säga vilken som kom före den andra. Du måste alltså inte minnas några exakta årtal (tur det…). Ett riktigt kul festspel som går snabbt att lära sig!

9. Smart 10

Smart 10 är frågespelet med tio svar per fråga. Bara ett är rätt. Du kan svara eller säga pass. Svarar du rätt får du en poäng. Svarar du fel åker du ut och förlorar alla poäng så tänk efter noga innan du svarar! ”Spela säkert” är ofta rätt måtto i Smart 10.

10. Catan

Du har färdats över haven och nått en främmande ö. Du kallar den för Catan! Men på andra delar av ön har andra stigit i land också – dina motspelare. Nu börjar kampen om resurserna och herraväldet över ön. Utvinn råmaterial, bygg vägar och byar. Detta är ett strategiskt spel som kräver att du tänker till.

Vilket är ditt favoritspel?

Lämna en kommentar