Skapa hemsida – steg för steg

Hur gör man för att skapa en hemsida? Det är faktiskt lättare än vad man kan tro. Här är en liten guide för hur du gör, steg för steg.

1. Skaffa ett konto på ett webbhotell

Du behöver ha en plats att lägga din hemsida på. De alla flesta sajter klarar sig med ett vanligt webbhotell.

Att lägga pengar på en server är onödigt för 99% av alla webbplatser skulle vi vilja påstå.

2. Registrera en domän

När du öppnat ett webbhotellskonto kan du registrera domän. Det är själva adressen till din sajt, till exempel gratisblogg.nu (som denna webbsida heter).

För svenska webbsajter är det vanligast med .se, .nu som domänändelse.

Tips – Din domän kan bli lite av ditt varumärke. Är sajten för ditt företag är det bra om det är företagsnamnet.

3. Installera WordPress

Det finns många sätt att skapa en hemsida på. I sin allra enklaste form kan man ladda upp en html-fil som innehåller text och information om vilka bilder som ska visas.

Men du behöver inte krångla med kod! Installera WordPress på ditt webbhotell istället.

De flesta leverantörer erbjuder enklicksinstallation. Du väljer alltså att installera WordPress på den domän som du nyss köpt och sedan är det bara att logga in.

4. Gör några grundinställningar

Innan du skapar din sajt är det bra att göra några standardinställningar i WordPress:

  • Installera Yoast eller ett annat SEO-program.
  • Ställ in så att de så kallade permalänkarna visar en ren och fin URL genom att kryssa för ”inläggsnamn” under permalänkar i inställningar.
  • Höj hastigheten genom att installera ett cache-plugin.
  • Lägg in ett vackert tema för att få snygg design.

5. Planera upplägget på sajten

Startsidan är webbsajtens ”ansikte utåt”, den sida som många besökare kommer att komma till.

Men det behövs ofta flera undersidor också för att presentera dina produkter, tjänster eller vad det nu är du vill visa.

Undersidorna kommer också att fungera för att svara på olika frågor som sökare i Google och andra sökmotorer har. Därför är det en viktig del av sökmotoroptimeringen för sajten att ha ett upplägg som är logiskt och som ger användarna hjälpsam information och svar på relevanta frågor.

Tips – Skapa en content plan utifrån nyckelordsresearch som du gör innan du bygger hemsidan. På så sätt har du en ”karta” över hur sajten ska se ut innan du sätter igång och skapar innehåll.

6. Skapa en navigation

I WordPress kan du skapa en navigation som gör det lätt för användarna att hitta till de olika sidorna på sajten. Du kan även överväga att lägga in en sökfunktion för att göra det lättare att hitta.

Tänk igenom navigationen noga för den är viktig för användarupplevelsen.

7. Skapa content

Nu är det dags att börja skriva texter, lägga upp bilder och kanske även videos för att fylla sajten med användbart innehåll.

Tänk på användarna och svara på deras frågor på ett hjälpsamt sätt. Kom ihåg att du inte får kopiera text eller bilder från andra sajter.

Nu för tiden är det lätt att skapa text med AI (ChatGPT) men om du gör det måste du gå igenom allt och redigera för att det ska bli riktigt bra. Vi föredrar faktiskt att skriva texterna själva. Testa dig fram.

Bilder är det bäst om du har egna men har du inte det kan du ladda hem gratis (och lagligt) från en bildbank online, exempelvis Pexels eller Pixabay. Det går även att skapa AI-bilder genom exempelvis Midjourney (bilden högst upp i denna artikel är gjord på det sättet).

8. Internlänka

Kom ihåg att internlänka mellan de olika artiklarna så att det blir lättare för besökarna att hitta. Det kommer även att hjälpa hemsidan att ranka bättre i Google.

9. Marknadsför och förbättra

När sajten är live kan du anmäla den i Google Search Console (GSC). Ladda upp webbplatskartan där (Yoast skapar en automatiskt) och sedan är det bara att vänta ett tag.

Räkna med att det tar några månader innan din hemsida rankar och får trafik. Under tiden kan du marknadsföra den i sociala medier, via annonsering eller epostmarknadsföring.

Om du har en budget för det kan det vara klokt att anlita en SEO-byrå för att hemsidan ska få många organiska besökare från sökmotorerna.

Gå igenom sidan då och då och finjustera. Det finns alltid saker som kan förbättras.

Slutligen kan du fortsätta att bygga på med mer content. Kanske kan du ha nytta av en blogg på sajten? Den är användbar för att kommunicera med användarna men även för att svara på ännu fler frågor som sökare kan ha och därmed attrahera ännu mer trafik till hemsidan från Google.

Lämna en kommentar