Smarta hem – 9 prylar för en klyftigare bostad

Med smarta hem menas prylar och system som hjälper dig att styra belysning, värme, energiförbrukning och annat via mobil eller dator. Sådant gör att vi på Gratisblogg.nu gärna blir lite prylgalna. Vi skapat en lista med 9 favoritsaker för den smarta bostaden.

1. Smarta eluttag

Med smarta eluttag i hemmet har du möjlighet att styra dem direkt via en app i mobilen. Det ger dig nästan oändliga möjligheter att fjärrstyra, schemalägga och automatisera olika delar av bostaden.

Till exempel kan de användas för att ställa in när belysningen ska tändas i olika delar av huset och därmed kan det se ut som att någon är hemma om någon betraktar bostaden utifrån (läs: bra mot inbrott).

Eller så kan du bestämma när laddning av apparater eller vissa maskiner ska gå igång. Perfekt för att kunna använda dem på natten när elen är billig! Använd gärna tillsammans med en app för att se när elen är som billigast.

Vissa eluttag kan även röststyras och det brukar även gå att slå av eller på manuellt om man vill det.

2. Smart styrning av luftvärmepumpen

En luftvärmepump bör kanske ses som en smart pryl i sig med tanke på att den kan spara uppvärmningskostnaden i bostaden med runt 30–50 procent. Men det kan vara bra att känna till att det finns olika tillbehör till luftvärmepumpen som gör den ännu smartare.

Med en styrenhet får du full koll på hur varmt det är i bostaden, energiförbrukning och luftfuktighet. Du kan lätt justera inomhusklimatet på distans via mobilen. Perfekt om du vill komma hem till en uppvärmd bostad efter resan men inte vill slösa med energi när du inte är hemma. Rumsgivare är en annan smart pryl så att du kan mäta temperaturen i olika delar av huset.

Så här kan det fungera:

3. Smart brandvarnare

Skulle det börja brinna handlar det om minuter om det ska gå att rädda något. Därför än en smart brandvarnare en riktigt klok investering. Förutom att fungera som en vanlig brandvarnare med larm skickar den samtidigt en notis till mobilen så att du kan larma brandkåren direkt ifall du inte är hemma. Vissa modeller har även kolmonoxidvarning och en mildare förvarning om det till exempel osar i köket.

En liten presentation från det verkliga livet (en aning tillrättalagt…):

4. Fjärrstyrd övervakningskamera

Har du en eller flera övervakningskameror i hemmet har du alltid koll på vad som händer. Vissa modeller har till och med mörkerseende! Du kan snabbt få en inblick i vad som är på gång i din bostad via mobilen.

Det klassiska användningsområdet är att ha en kamera som inbrottsskydd. Men den kan lika gärna vara till hjälp om du vill ha koll på vad katten eller hunden gör när du inte är hemma.

5. Dörr- och fönstersensor

Med en sensor som sitter vid fönster och dörrar kan du få ett meddelande i mobilen så fort någon öppnat fönstret eller dörren i fråga. Det är en enkel pryl som inte kostar mer än ett par hundra kronor styck. Kan användas som ett slags tyst inbrottslarm eller om du bara vill känna att allt är under kontroll i bostaden även när du inte är hemma.

6. Smartplug

En smatplug är bra för dig som vill ha ett smart eluttag men inte vill besvära dig med någon installation. Bara att koppla in i väggen och sedan koppla ihop med appen i mobilen. Det går att få exakt samma funktioner som med ett smart vägguttag, det vill säga möjlighet att slå av och på samt schemalägga olika apparater, belysning och så vidare.

Sist men inte minst kan en smartplug även hjälpa dig att få koll på energiförbrukningen ner på detaljnivå. Nördigt kanske men extremt användbart tycker vi.

Denna snubbe ger 5 exempel på hur man kan använda en smartplug:

7. WiFi energimätare

När vi ändå är inne på energi och elförbrukning. Med en elmätare som går via WiFi kan du få realtidsdata över energiförbrukningen i hemmet direkt i mobilen. Du kan även se historiken för att bilda dig en uppfattning om hur mycket el som bostaden drar under olika tider på dygnet. Nästan beroendeframkallande!

8. Elektroniskt dörrlås

Nycklar är från stenåldern. Med ett elektroniskt dörrlås behöver du ingen nyckel för att komma in. Istället använder du mobilen eller en nyckelbricka. Smidigt värre!

En smart funktion är att du även kan öppna dörren med kod. Perfekt om du har gäster som vill kunna komma in i bostaden även när du inte är hemma. Väntar du hantverkare medan du är på jobbet? Då kan du låsa upp på distans med hjälp av mobilen. Smart!

Dessutom finns det lås av denna typ som är fullt godkända av försäkringsbolagen så du behöver inte oroa dig att du blir utan ersättning om det skulle bli inbrott.

Nu kanske inte alla dessa finns att köpa i Sverige men videon visar lite hur man kan tänka i alla fall:

9. Smart dörrklocka

En annan rätt så smart pryl för ytterdörren är en dörrklocka med fjärrstyrning. När någon ringer på dörren får du ett meddelande i mobilen. Därefter kan du med hjälp av en liten kamera se vem som ringer på. Dörrklockan har även en mikrofon så att du kan prata med personen i fråga, även om du inte råkar vara hemma. Hur bra är inte det om du väntar på hemleverans?

För att få en känsla hur denna typ av dörrklockor fungerar kan du titta på denna video:

Vilka smarta saker använder du i ditt hem? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet!

5 tips för ditt smarta hem

Slutligen kommer fem tips på sådant som du kan tänka på när du bygger ett smart hem i denna video:

Mer läsning

Lämna en kommentar