Bästa apparna för att spara pengar & investera

Vem sa att det är svårt att spara pengar? Idag har alla en mobiltelefon i fickan. Tack vare en enkel spara pengar app kan du sätta undan belopp som du knappast trodde var möjligt.

Vi på Gratisblogg har tittat på 5 bra appar för mobilen som hjälper dig att investera och hålla koll på din ekonomi. Dessutom är de gratis!

1. Dreams

Dreams spara pengar app

Dreams är en app för att spara pengar till, just det, något du drömmer om. Vill du spara ihop till en ny dator eller en resa till Italien? Lägg in det som ”dröm” i Dreams och ange hur mycket pengar du behöver samla ihop.

Därefter väljer du ett sparhack, till exempel att automatiskt spara 350 kronor varje vecka. Andra hack är exempelvis att skippa köpkaffe eller ta med matlåda. Pengarna sparas då automatiskt.

I det tredje och sista steget väljer du hur pengarna ska sparas – på sparkonto eller i fonder. Finns för både iOS och Android.

2. Opti

Opti fondrobot för att spara pengar

Opti är något så pass häftigt som en fondrobot – och en app samtidigt. Den använder smart teknik för att kombinera runt tio fonder enligt en viss algoritm för att optimera ditt sparande.

Installera appen i mobilen (Apple eller Android) och svara på några frågor om ditt sparande. Därefter föreslår roboten en sparstrategi vilket i princip innebär är samma sak som vilken risk du vill ta.

Du kan sätta in en summa eller månadsspara. Pengarna fördelas därefter på fonder inom aktier, olika former av räntepapper och råvaror. Roboten balanserar om portföljen automatiskt en gång om året så att risknivån blir jämn.

Du själv behöver inte göra något annat än att öppna appen ibland och se dina pengar växa!

3. Avanza

Avanza robotspar

Varför gå över ån efter vatten? Med appen från populära nätmäklaren Avanza får du full kontroll över ditt sparande. Här kan du köra i gång ett automatiskt sparande med roboten Avanza Auto eller lägga upp ett månadssparande i fonder som du själv väljer.

Den stora fördelen med Avanza aktie- och fondapp är att du kan välja mellan att investera automatiskt och att själv bestämma exakt vad du ska köpa och sälja. Full kontroll som sagt. Även denna app finns för både iPhone och Android.

4. Savr

Savr billigt sparande i fonder via app

Savr kanske vi kan kalla för en konkurrent till Avanza. Idén med denna app för att spara pengar är att erbjuda fonder som är billigare än på andra ställen. Varför är det viktigt – jo för att om du betalar för mycket i fondavgift får du en mycket lägre avkastning på lång sikt.

Installera appen i iOS eller Android och välj sedan bland över 1600 fonder. Du kan även lägga upp ett månadsspar om du vill så att det går mer eller mindre per automatik.

5. Nowo

Nowo app för att spara långsiktigt

Om du vill spara enkelt till ett mål långt fram i tiden kan Nowo vara en bra app. Med den mobilappen kan du spara pengar på tre sätt: automtiskt sparande, sparande varje gång du handlar på nätet och sparande när du betalar med Nowos Mastercard.

Sparpengarna landar i en bred globalfond på ett ISK. Fonden får högsta betyg hos Morningstar. Precis som med övriga spara pengar-appar kan du ta ut pengarna när du vill – eller låta de växa till pensionen. Nowo finns för Android och iOS mobila enheter samt på datorn.

Andra populära spara pengar-appar

De apparna som vi listat här har en sak gemensamt – de hjälper dig att spara undan pengar och sedan investera dem i något som kan ge bra avkastning på sikt.

Det finns dessutom flera andra gratis spara pengar-appar att välja bland. Här är några som är populära:

  • Zlantar – Håll koll på din ekonomi och dina avtal, exempelvis telefonabonnemang och Netflix.
  • Gimi – Hjälp för barn och ungdomar att spara pengar.
  • Buddy – En app för att göra budget på ett lätt sätt.
  • Klövra – Hjälper dig att minska de spontana inköpen genom att visa vad du tjänar på det.

Experttips – bästa alternativet till en app

Vi på Gratisblogg tycker inte att du nödvändigtvis måste vara bunden till en app för att spara pengar. Med ett gratis konto hos en nätmäklare som Avanza eller Nordnet kan du lätt köpa aktier och på så sätt bygga upp ett långsiktigt sparkapital.

Är du osäker på vilka aktier du ska köpa? Då finns flera portföljer från proffsinvesterare att följa. Det kan kosta en knapp hundralapp per månad. Vår favorit är Samuelssons Rapport (samuelssonsrapport.se).

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar