Spara pengar på smarta tekniska hemlösningar

Ett hem kostar mycket mer än hyra eller bolån. Även om du inte har ett lån på din bostad så har du garanterat utgifter i form av energi och underhåll. Den goda nyheten är att det finns en hel del pengar att spara på smarta tekniska hemlösningar.

Nuförtiden är kreativa tekniska lösningar för lägenheter och villor inte bara för udda personer som tycker att det är kul att experimentera. På SmartaHemLösningar.se kan du se hur det går att integrera moderna system för belysning, vatten, värme, kommunikation och mer.

Med den nya tekniken som faktiskt inte ens behöver synas så kan du dra ner på konsumtion av energi, underhålla ditt hem och ha full koll på vilka investeringar som är nödvändiga och vad som kan vänta.

Smarta tekniska lösningar kan erbjuda flera sätt att spara pengar genom att öka effektiviteten, automatisera processer och ge feedback i realtid. Vi ska se på några av metoderna som du kan dra nytta av för att dra ner på kostnaderna som du har för ditt hem och din trädgård.

Bra lösningar i hemmet

Några exempel på hur du kan spara pengar på teknologi för ditt hem är:

 • Smarta termostater: Smarta termostater lär sig dina vanor och justerar uppvärmning och kylning för optimal effektivitet vilket minskar energikostnaderna. Kombinera detta med en elapp för att få billigaste elen och det kan röra sig om stora skillnader i dina utgifter för uppvärmning och kylning.
 • Smarta LED-lampor: De förbrukar mindre energi än traditionella glödlampor och deras ljusstyrka eller färg kan justeras för olika tider på dygnet eller aktiviteter vilket optimerar energianvändningen. Tänk dock på att välja rätt typ av LED-lampor för att få den önskade effekten i ditt hem.
 • Energimonitorer: Det finns enheter som kan övervaka elanvändning i realtid vilket hjälper dig att identifiera energipåverkande enheter eller vanor. Då du ser snabbt vad som inte är rimligt så kan du ju mycket snabbare åtgärda problemet.
 • Smarta Power Strips: Dessa kan upptäcka när enheter inte används och stänga av strömmen vilket förhindrar fantomenergiförbrukning. Det här är en av de smarta saker till hemmet som alla borde satsa på!
 • Smarta vattenvärmare: De lär sig ditt schema och värmer bara vatten när det behövs vilket sparar energi. Fast det är förstås viktigt att andra som bor i ditt hushåll också lär sig mer om hur varmvattnet ska användas så att det räcker till alla utan onödiga kostnader för uppvärmning.
 • Läckagedetektorer: Placerade nära rör, diskhoar och apparater så kan dessa enheter meddela dig om läckor vilket sparar på potentiella reparationskostnader såväl som onödigt svinn av vatten.

Några intressanta lösningar för din trädgård

Din trädgård kan också bli en energibov. Det här beror lite på hur den ser ut och vad du har för inredning på uteplats samt hur mycket du sysslar med odling.

Några fina hjälpmedel kan vara:

 • Smarta bevattningssystem: Det finns enheter som justerar bevattningsscheman baserat på lokala väderförhållanden, markfuktighet och växtbehov. Det är givetvis något som kan minska svinn av vatten i din trädgård vilket leder till en lägre räkning för vatten för ditt hushåll.
 • Droppbevattning: Genom att leverera vatten direkt till växtrötterna använder droppsystem mindre vatten än andra varianter såväl som handbevattning. Det finns mycket gott att säga om droppbevattning och det är inte bara en teknik för lantbruk där odlingen är på kommersiell nivå.
 • Soldrivna lampor: Istället för att förlita sig på elnätet använder solcellsljus solens energi och sparar på elräkningen.
 • Jordfuktighetssensorer: Dessa kan förhindra övervattning genom att ge feedback i realtid om fuktigheten i marken vilket säkerställer att du bara vattnar när det behövs.
 • Robotgräsklippare: Även om den initiala kostnaden kan vara hög så kan robotgräsklippare spara pengar på lång sikt genom att jobba effektivt och dra ner på energin som läggs på detta underhåll. För att inte tala om vad din tid kostar!
 • Kompostmonitorer: Smarta komposteringsanordningar kan påskynda komposteringsprocessen och säkerställa effektiv nedbrytning vilket sparar pengar på att köpa jord eller gödningsmedel.
Smart led-belysning i trädgården
LED-belysning som drivs av solljus är ett smart sätt att spara pengar samtidigt som trädgården blir vacker.

Några allmänna tips för den smarta tekniken

Om du tänker använda dig av smart teknik för att dra ner på kostnaderna du har för ditt hem och din trädgård så kan följande vara bra att tänka på.

Integration med virtuella assistenter

Genom att integrera enheter med virtuella assistenter som Alexa, Google Assistant eller Siri kan du skapa rutiner som automatiserar energibesparande åtgärder.

Schemalagd automatisering

Använd smarta kontakter eller uttag för att schemalägga enheter att stängas av under tider när de inte används.

Regelbundna underhållsvarningar

Vissa smarta enheter skickar påminnelser om regelbundet underhåll vilket säkerställer effektiv drift och lång livslängd.

Inköpslistor och inventarier

Smarta kylskåp eller appar kan övervaka vad du har i kylskåpet eller i skafferiet och hjälpa dig att undvika slöseri eller överköp. Dessutom är det ju inte så dumt att alltid ha ketchup då du behöver den!

Fjärrövervakning

Styr och övervaka dina hem- och trädgårdsenheter på distans via appar, och se till att de bara körs när de behövs.

Genom att integrera smart teknik så kan husägare inte bara förbättra komforten och bekvämligheten utan också göra betydande besparingar över tid. När tekniken fortsätter att utvecklas och blir mer överkomlig kommer potentialen för besparingar sannolikt också att öka. Så håll utkik efter detta och se vad du kan göra nu samt vad som kan bli aktuellt under kommande månader och år.

Lämna en kommentar