Sport & Internet – En kärlekshistoria 

Internets användning har utvecklats inom flera industrier och det har inte undgått att påverka sportindustrin eller sportfantaster. Nu finns det flera diverse internettjänster som gör det enklare för oss att följa sporter direkt eller se på live-streams.

Förr i tiden var det väldigt svårt att få resultat live från olika matcher, såvida man inte hade radio med kommentatorer alternativt en egen utsänd själ som kunde rapportera från matchen. Man kunde heller inte se matcher i realtid på annat sätt än på plats innan TV-sändningarna blev ett faktum. När sedan internet kom till tog utvecklingen ännu ett stort steg framåt. Idag kan vi hitta tusentals matcher att se och följa direkt på nätet. 

Filmkamera som filmar sport live för att streama på Internet

Källa: Maxpixel

Hur sport på nätet började

I början av internets framfart fanns fortfarande inte allt för många livesända evenemang när det kom till sport. Rättigheter och tekniken var ännu inte tillräcklig. Man kunde likt Text-TV tjänsten följa liveresultat i form av uppdateringar vid mål men det fanns också sportbloggar och tidningar som kommenterade dagsläget, precis som idag. Men de stora sporthajarna var ännu TV-bolagen som hade de största rättigheterna till matcher och det var just rättigheter som var så eftertraktade på marknaden att det ledde till många stora diskussioner.  

Med tiden började tjänster som Youtube ta fart, där man kunde ladda upp videos och till slut även livestreama videos. Det blev startskottet för en videoutveckling som fortfarande pågår. När sedan privatpersoner tog sändningarna i egna händer och började sända ut till andra personer utan rättigheter började flera olagliga streamingtjänster ta form. Bolagen insåg att de var tvungna att hänga med i utvecklingen och internettjänster dök upp med livesändningar av sport i högsta kvalité. 

Amerikansk fotboll på nätet

Källa: Pexels

Hur det fortsatte – livestreaming

När utvecklingen gått så långt att man kunde strömma matcher live på nätet hände en hel del. Spelbolag som innan endast erbjudit spel på nätet men utan särskilda livetjänster började även de köpa in rättigheter till matcherna. Man kunde nu spela på sport och även se sporter på sidor som William Hill. Det gjorde att många kunde spara in en slant som de annars lade på TV-kanaler som visade matcherna. Många spelbolag erbjöd gratis sändning så länge man spelat på matchen. Utöver detta kunde vi även se hur sidor som Youtube även började sända Ishockey-VM och andra mästerskap. Konkurrensen på sportfronten är enorm och intresset likaså. Idag behöver man inte ens en TV för att kunna följa sitt favoritlag live, det har gått så långt att man kan nöja sig med mobiltelefonen med internetuppkoppling för att kunna få se flera stormatcher direkt i luren. 

Hur kan framtiden komma att se ut?

Det ser knappast ut som att utvecklingen kommer att stoppas. Snarare tvärt om!

Folk älskar sin idrott och inte är det något konstigt med det. Flera smarta lösningar kommer att hittas för att sänka kostnaderna att streama men även för att förbättra tillgången till evenemang.

I många länder är det en social tillställning att kolla på något idrottsevenemang. Och även om det är roligare på plats så kan man inte kolla varje match på plats. Jobb och ansvar hindrar de flesta från att resa med sitt lag världen runt. Men med dagens tjänster på Internet kan man komma väldigt nära ändå! 

Troligtvis blir framtidens streaming och sport på nätet ännu mer engagerande. Vi kan se fram emot ännu högre kvalitet, möjlighet att själv växla mellan olika vinklar och ökad interaktion med andra tittare. Framtidens sportstreaming kanske till och med innebär element av VR eller AR.

Lämna en kommentar