Tjäna pengar på din blogg – så gör du steg för steg

Vill du tjäna pengar på en blogg? Det är faktiskt enklare än vad du tror. I denna guide går jag igenom steg för steg hur du gör och vad du bör tänka på.

Jag har lagt upp guiden så att du snabbt ska komma igång och tjäna dina första slantar på att blogga. Som du kan se hoppar vi inte direkt in på olika sätt att få intäkter. Först går jag igenom några steg som jag anser är superviktiga för att lyckas dra in pengar på sikt.

Då så sätter vi igång!

1. Bestäm vad du ska blogga om

Innan du sätter igång är det klokt att bestämma inriktning på bloggen. Klart att du kan skriva om ditten och datten, vad du gör varje dag och så vidare. Men vill du tjäna pengar på din blogg är det bättre att utgå från vad dina läsare kommer att vara intresserade av att läsa.

Tipset här är att utgå från något som intresserar dig. Då är det lättare att skriva.

Står du och väger mellan olika teman kan du använda Google Trends för att lista ut vilket som är populärast. Väljer du ett ämne som är populärt kan det finnas fler chanser att tjäna pengar.

Säg att du är intresserad av hundar och katter. Knappa in dessa ord så får du se vilket som är populärast:

Google Trends - ett verktyg som du kan använda för att hitta bra ämnen som du kan tjäna pengar på.

Resultatet är tydligt: Hundar (röd linje) är populärare i Sverige än katter (blå linje).

Men det innebär inte att en kattblogg är fel. Intresset för katter är stort och om du gör lite research kan du bilda dig en uppfattning om konkurrensen. Kanske finns det redan många fler hundbloggar och då kan det löna sig att blogga om katter istället.

Tips – Välj ett ”lagom” brett fokus. Om du väljer att blogga om hundar så är det väldigt brett och det kan vara svårt (men inte omöjligt) att hävda sig i konkurrensen. Men säg att du väljer att blogga om brukshundar eller allergivänliga hundar, då har du större chans att skapa dig en auktoritet inom din nisch.

2. Skapa en blogg

Innan du kan börja skriva måste du förstås skapa en blogg. Det finns gratis bloggar som exempelvis blogg.se, Wix och WordPress.com.

Du kan tjäna pengar genom dem, men mitt tips är att skippa dessa och se till att skaffa dig en egen sajt och ett eget domännamn. Dels får du full kontroll över bloggen, dels finns fler sätt att tjäna pengar.

Dessutom kanske du kan tjäna jättemycket pengar en vacker dag när du vill sälja din framgångsrika blogg och då måste du förstås äga den.

Som tur är kan du lätt komma igång. Gör så här:

Skaffa en domän och ett webbhotell

Hitta på ett namn på bloggen och registrera namnet som domän. En domän är den adress du skriver in i din webbläsare, till exempel example.com. Är bloggen på svenska väljer du förslagsvis en .se-domän. Är den på engelska passar .com bra.

Hos de flesta webbhotell registrerar du lätt domännamn och beställer ett konto i ett och samma steg.

Jag har goda erfarenheter av svenska Inleed som har suverän support.

Skapa en blogg i WordPress

Det lättaste sättet är att lägga upp en sajt i WordPress. Det är en bloggplattform som gör det enkelt att publicera inlägg. Du kan själv välja design.

De flesta webhotell låter dig sätta upp WordPress automatiskt. Du behöver alltså inte kunna särskilt mycket om datorer för att komma igång.

3. Hitta ämnen att skriva om

För att kunna tjäna pengar på att blogga behöver du i de flesta fall också ha läsare.

Självklart kan du promota din blogg genom sociala medier och genom att tipsa om den på andra bloggar. Men för att lyckas få många läsare behöver du skapa innehåll som kan attrahera besökare i Google och andra sökmotorer.

Hur gör man det?

Utgå från målgruppen

Planera utifrån bloggens tema. Brainstorma kring vilka ämnen som läsare kan vara intresserade av att läsa. Gör en lista med ämnen. Detta är din content plan. Sedan kan du jobba dig igenom den och publicera artiklar allteftersom.

Gör nyckelordsresearch

För att hitta bra ämnen kan du använda dig av olika verktyg. Det finns program för att göra sökordsanalys. Exempel på gratisprogram är WordStream och Keywordtool.io.

Du kan även skriva in ett ämne i Google för att få förslag på ämnen under ”Relaterade sökningar”:

Google relaterade sökningar - får förslag på ämnen att blogga om.

Se där – här fanns flera bra tips på ämnen att skriva om ifall du har en hundblogg.

Tips – Skriv hellre en längre och heltäckande artikel på ett visst ämne än att ha två korta artiklar som överlappar varandra i mångt och mycket.

4. Skriv mycket och ofta

För att du ska kunna få många läsare från Google och för att de besökare som hittar till din blogg ska stanna kvar länge och kanske komma tillbaka är det bra att publicera content ofta.

Skaffa dig gärna en rutin att publicera med jämna mellanrum. Kan du publicera en gång i veckan eller oftare än så är det utmärkt, men kvalitet är ofta viktigare än kvantitet.

Tips – Skriv alltid för användaren. Skriv rakt på sak och ganska så enkelt. Fundera på vad användaren vill ha reda på. Använd många mellanrubriker och lägg in bilder för att göra innehållet trevligare.

5. Skaffa länkar

Om du publicerar mycket kommer du troligtvis att få länkar med tiden. Det är bra eftersom det visar för Google att din blogg är relevant i och med att andra länkar till den.

Men ibland kan bloggen behöva lite hjälp på traven. Gör outreach till andra bloggar inom din nisch. Kanske kan du erbjuda dig att gästblogga hos någon och länka tillbaka till din blogg. Länkbyten mellan bloggar är också vanligt.

Tips – Var försiktig när du bygger länkar. De måste alltid vara från relevanta sajter och ligga på ett naturligt sätt i en artikel. Ifall du spammar med länkar så kan du bli straffad av Google.

6. Så kan du tjäna pengar på din blogg

Då så var det dags att börja tjäna in lite cash! Du har skapat en blogg och redan skrivit ett antal artiklar. Sajten växer och har redan fått lite länkar. Du får mer och mer trafik från Google.

OBS – Jag vill verkligen poängtera hur viktigt detta ”grundarbete” är med att bygga en sajt inom en viss nisch och att skriva för sina läsare och att få trafik. Gör du det kommer det bli lättare att få en inkomst genom din blogg.

Så hur tjänar man pengar på sin blogg? Det finns många sätt. Här är några av mina favoriter:

 1. Affiliatemarknadsföring
 2. Publicera innehåll åt annonsörer
 3. Google-annonser
 4. Publicera en e-bok
 5. Skapa en onlinekurs
 6. Erbjud exklusivt innehåll
 7. Sälj produkter
 8. Ta emot gåvor

Låt mig säga några ord om var och en av dessa:

Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring innebär att du tipsar om en produkt eller tjänst och så länkar du till företaget i fråga. Om en besökare köper något där inom en viss tid, ofta inom 10 – 45 dagar (så kallad cookietid) så får du en ersättning.

Varje annonsör bestämmer vilken provision du ska få. Det kan vara procentuellt, till exempel 2, 5, 10 eller 15 procent av priset. Eller så kan det vara en fast ersättning per konvertering som det heter. Till exempel 50, 150 eller 500 kronor.

Denna ersättningsmodell kallas för CPA – Cost Per Action.

Detta är ett mycket vanligt sätt att tjäna pengar på sin blogg. Många av de sajter som du besöker har troligtvis denna typ av samarbeten. Till och med tidningar som exempelvis Aftonbladet tjänar pengar på det sättet. Det blir win-win för dig och dina besökare så länge som dina tips är äkta.

Hur gör man? Det är lätt att komma igång. Du registrerar dig och din sajt hos en eller flera av de så kallade affiliatenätverken. Därefter letar du reda på en annonsör och så ansöker du med en knapptryckning. När du är godkänd kan du skapa en så kallad trackinglänk som du lägger in på din blogg.

Vilka affiliatenätverk finns i Sverige? Några av de största och bästa är Adrecord, Adtraction och Tradedoubler, men det finns fler.

Affiliatelänk hos Aftonbladet
Här är ett exempel på hur en affiliatelänk kan se ut hos en svensk dagstidning. Du kan tjäna pengar på samma sätt (men välj gärna en lite enklare nisch än just spelbranschen).

Publicera innehåll åt annonsörer

Du kan tjäna pengar på sin blogg genom att publicera innehåll åt en annonsör. Det betyder att du ägnar en artikel åt att skriva om något som är relevant för företaget i fråga. Givetvis lägger du även in en länk till deras hemsida (det brukar vara ett krav).

Vissa företag annonserar via denna typ av så kallat redaktionellt innehåll för att skapa varumärkeskännedom. Andra gör det för att ”bygga länkar”, det vill säga bygga upp en högre auktoritet för att kunna ranka bättre i sökmotorerna.

För att det ska vara lätt att få denna typ av uppdrag krävs antingen att du har en stark sajt rent länkmässigt, det vill säga att det är många bra sajter som redan länkar till din blogg. Eller så ska du ha många besökare.

Hur gör man? I takt med att din blogg växer kommer du säkert att få vissa erbjudanden. Se därför till att alltid erbjuda ett sätt för folk att kontakta dig. Numera går det även att vara proaktiv och ta kontakt med annonsörer. Här är en sådan tjänst som jag tycker är bra: https://interlinked.se

Google-annonser (eller annat annonsnätverk)

Google AdSense är nog vad de flesta tänker på när man funderar på hur man ska kunna tjäna pengar på att blogga. Det innebär helt enkelt att du låter Google visa annonser på din sajt och om någon klickar på en annons får du en ersättning.

Denna ersättningsmodell heter CPC – Cost Per Click.

Att publicera annonser är särskilt bra på sajter (eller artiklar) som har många besökare men där det är svårt att hitta en produkt som går att sälja via affiliate.

Det finns även alternativ till AdSense som exempelvis Ezoic, Media.net PropellerAds, AdClickMedia och många fler. Börjar du tjäna pengar med annonser kan du experimentera vad som ger bäst inkomst.

Hur gör man? Besök det annonsnätverk du vill prova, till exempel Google AdSense och ansök. Ofta går det sedan att låta nätverket visa annonser helt automatiskt på sajten. Tycker du det ser fult ut kan du istället välja exakt var annonserna ska ligga.

Publicera en e-bok

Ifall du vill sälja något och behålla hela vinsten själv behöver du ha en produkt. En digital produkt, till exempel i form av en e-bok är nog det lättaste sättet att tjäna pengar på något eget på sin blogg.

”Lätt” är kanske fel ord för du måste givetvis skriva boken först. Men det behöver inte vara så svårt. Har du en sajt som är trovärdig kan du lätt kränga en digital guide med tips på säg 20 sidor för en liten slant. Där ger du exklusiva tips som du inte skriver om på sajten i övrigt. Om boken kostar till exempel 29 eller 39 kronor så tänker många besökare att det nog är värt det, även om det inte är en tjock bok.

Hur gör man? När du väl skrivit en bok och publicerat som PDF kan du tipsa om den på din blogg. Det finns så kallade insticksmoduler som är lätta att installera i WordPress. Easy Digital Downloads är populärt.

Ett sådant program hjälper dig att ta emot betalningen och skicka e-boken automatiskt så att du slipper lägga ner så mycket arbete när du väl publicerat din bok. Förutom att tipsa dina läsare om den förstås.

Skapa en onlinekurs

Är du bra på något speciellt? Då kan du skapa en onlinekurs och sälja på din blogg. Du behöver inte ha högskoleexamen i ämnet eller vara certifierad expert.

Ditt intresse för ämnet räcker gott och väl. Gör research och skapa ett kursmaterial som du tror dina läsare skulle vara intresserade av att betala en slant för att ta del av.

Hur gör man? Det finns flera bra insticksmoduler till WordPress som hjälper dig att strukturera innehållet, presentera det och ta betalt för kursen.

Du kan göra så att allt blir automatiserat. Du behöver alltså inte själv sitta framför webbkameran och presentera saker utan kunderna får ta del av ditt kursmaterial på egen hand efter att ha betalat.

Kursmaterialet måste inte ens vara i form av video utan det kan vara helt textbaserat om du vill.

Här är några tips på de plugins som finns för att skapa kurser:

 • LearnDash
 • LifterLMS
 • LearnPress
Onlinekurs - ett bra sätt att tjäna pengar på en blogg
Så här kan du till exempel erbjuda olika onlinekurser på din blogg. Dina besökare betalar för att få tillgång till kursen.

Erbjud exklusivt innehåll

Ett alternativ till att erbjuda kurser kan vara att ha visst exklusivt innehåll direkt på sajten. Många svenska dagstidningar fungerar på det viset. Till exempel kan vissa artiklar kräva ett medlemskap eller så måste man vara medlem för att läsa fortsättningen på en bra artikel.

Detta kräver förstås att du skriver mycket bra content och att du kan skapa en nyfikenhet hos besökarna så att de är villiga att betala för att få lära sig mer.

Hur gör man? Det finns smidiga plugins för WordPress för att skapa medlemssidor och exklusivt innehåll, till exempel:

 • Memberpress
 • Ultimate Membership Pro
 • S2Member

Sälj produkter

Självklart kan du också sälja riktiga fysiska produkter på din blogg. Säg att du valt att skapa en hundblogg som jag hade som exempel tidigare. Då är det inte helt långsökt att du kan sälja fina hundkoppel och matskålar.

Har du skapat ett varumärke av dig själv och är influencer kan du sälja merchandise som t-shirts, kepsar, affischer och så vidare.

Hur gör man? I WordPress kan du installera ett plugin som heter WooCommerce. Med hjälp av det kan du skapa en butik direkt på bloggen. Du kan sedan skicka ordrarna själv eller använda så kallad drop shipping.

Om du vill sälja Merchandise men inte vill krångla med att själv skicka ut varor kan du använda en tjänst som exempelvis Spreadshirt.

Ta emot gåvor

Är din blogg populär och du har många besökare som kommer åter och åter igen? Då kan du faktiskt tjäna pengar på att ta emot gåvor också.

Hur gör man? Det finns insticksmoduler för WordPress som hjälper dig att ta emot donationer. Skriv något i stil med ”Hjälp mig att hålla denna blogg levande” eller ”Gillar du vad du läser? Bjud mig en kopp kaffe”. Därefter kan besökaren trycka på en knapp och betala in sin gåva.

7. Analysera och förbättra

Efter ett tag kommer du att kunna se ett mönster. Vissa artiklar är populärare än andra. En del artiklar kan du tjäna mer pengar på. Med hjälp av program som till exempel Google Analytics och Google Search Console kan du förstå vilket innehåll som är populärt.

Kanske har du artiklar som går bra men som kan klättra ännu mer i sökmotorerna? Uppdatera innehållet och lägg till sådant som saknas.

Hittar du en artikel som får mängder med trafik men som du ännu inte lagt in affiliatelänkar eller annonser i? Bara att åtgärda!

Titta på konkurrerande sidor. Har de skrivit om något som du ännu inte skrivit om? Det är ganska lätt att få uppslag på nya ämnen att täcka och allt det innebär nya möjligheter för dig att tjäna pengar på din blogg.

Låt mig sammanfatta

Det finns mängder med sätt att tjäna pengar på att blogga. Många börjar med att jobba som affiliate och sälja artiklar till företag på bloggen. Annonser via Google AdSense och andra annonsnätverk är också vanligt.

I takt med att sajten växer blir det naturligt att se hur man kan maximera intäkterna. Då kan det vara intressant att skapa digitala produkter som exempelvis en e-bok eller en kurs och sälja dessa på bloggen. Eller så skapar du en egen liten e-handel som del av sajten och säljer egna produkter.

Jag vill avsluta med att säga det att möjligheterna nästan är oändliga. Sätt dig in i vad dina läsare uppskattar, skapa bra content och tipsa om sådant som de tycker är kul så kommer du att lyckas!

Vanliga frågor och svar

Hur tjänar man pengar på att blogga?

Du kan tjäna pengar genom att rekommendera produkter eller tjänster, annonser, publicera artiklar åt företag, sälja en e-bok, erbjuda exklusivt innehåll, onlinekurser eller ta emot gåvor.

Hur mycket tjänar man på att ha en blogg?

Enligt Yrkeskollen tjänar bloggare i snitt 28700 kronor i lön per månad 2022. Men inkomsten kan variera mycket – från någon hundralapp till flera hundra tusen kronor per månad.

Hur mycket kostar det att ha en blogg?

Det går att starta en blogg i WordPress hos ett bra hostingföretag för 19 kronor per månad.

Vilken blogg tjänar man mest pengar på?

De bloggar man tjänar mest pengar på statistiskt sett är bloggar om digital marknadsföring, pengar, hälsa och fitness, recept och personlig utveckling. Men viktigast för att just du ska tjäna pengar är att du hittar en nisch som du tycker är kul och som har läsare.

Hur får man sin blogg att växa?

Skriv bra, ingående och engagerande artiklar som folk vill läsa. Använd gärna nyckelordsresearch och skaffa en content plan som du följer. Skriv regelbundet och berätta för andra att din blogg finns.

Var ska man ha sin blogg?

Ett webbhotell hos Inleed är ett populärt val som fungerar bra och de har en trevlig kundtjänst också.

Kan jag se vem som läser min blogg?

Nej, men du kan ta fram statistik på vilken typ av besökare du har genom verktyg som exempelvis Google Analytics.

Lämna en kommentar